صفر تا صد مهاجرت به ایتالیا
صفر تا صد مهاجرت به ایتالیا
همانطور که از تیتر این مقاله مشخص است، قرار است صفر تا صد مهاجرت به ایتالیا را مورد بررسی قرار دهیم. در نتیجه صحبت در مورد اخذ ویزای توریستی ایتالیا و بازدید از ایتالیا را به یک مقاله ی دیگر موکول میکنیم. چرا که مسافرت توریستی به ایتالیا با مهاجرت فرق میکند.
اگر قصد ورود به حوزه ی شینگن و زندگی در اروپا را دارید، طبیعتا ایتالیا یکی از بهترین گزینه ها خواهد بود. دلایل زیادی برای این حرف وجود دارد که با هم برخی از آن ها را بررسی میکنیم:
- ایتالیا از نظر آب و هوا بسیار شبیه به ایران است. چرا که از حوزه ی اسکاندیناوی و شمال اروپا فاصله دارد و همین امر باعث شده تا مردم ایتالیا از سرمای طاقت فرسای اروپای شمالی در امان باشند.
- خلق و خوی مردم هر کشوری بسیار وابسته به اقلیم و شرایط آب و هوایی است. در نتیجه ایتالیا بخاطر آب و هوای معتدلی که دارد، دارای مردمی بسیار خون گرم و مهمان نواز است. همین امر موجب میشود که ایرانی هایی که ساکن ایتالیا هستند به نسبت ایرانیان کشورهای سردسیر اروپا، بسیار کمتر احساس غربت کنند.
- ایتالیا بخاطر بورسیه ی تحصیلی که دارد، شرایطی را برای ادامه تحصیل شما فراهم میکند که به سختی می توان نمونه ی آن را در کشور دیگری یافت. تحصیل رایگان در دانشگاه های مطرح ایتالیا فرصتی است که باید آن را غنیمت شمرد.
اکنون با هم صفر تا صد مهاجرت به ایتالیا و تک تک راه های آن را بررسی میکنیم. به طور کلی مهاجرت به ایتالیا ۳ راه اصلی دارد:
البته در کشورهای دیگر، یک راه چهارم هم وجود دارد که آن هم مهاجرت از طریق ویزای کاری (Work Permit) است. اما ایتالیا کشوری است که در آن پیدا کردن کار و گرفتن ویزای کاری از طریق درخواست یک کارفرمای ایتالیایی تقریبا غیر ممکن است. چرا که برای اشتغال در ایتالیا، مردم کشورهای اتحادیه اروپا در اولویت هستند. پس طبیعتا شانسی برای یک ایرانی باقی نخواهد ماند تا با اروپایی ها بر سر اشتغال در ایتالیا رقابت کند.
مهاجرت به ایتالیا از طریق تحصیلی
یکی از رایج ترین و بهترین راه ها برای مهاجرت به ایتالیا، ادامه تحصیل در این کشور است. چرا که به نسبت دیگر راه ها، دردسرهای بسیار کمتری دارد. شما در هر مقطعی میتوانید به ایتالیا مهاجرت کنید. از لیسانس گرفته تا دکترا و فرصت مطالعاتی. در نتیجه قبل از اینکه بحث صفر تا صد مهاجرت به ایتالیا را به میان آوریم، بد نیست بدانیم که همین اولین گزینه در واقع بهترین گزینه است.
موضوع سن را جدی بگیریم!
از نظر قانونی، در کشور ایتالیا هیچ محدودیت سنی برای تحصیل وجود ندارد. یعنی شما با هر سنی میتوانید از هر دانشگاهی در هر مقطعی پذیرش بگیرید. اما یک نکته وجود دارد. سفارت ایتالیا در ایران، خیلی با این موضوع موافق نیست. به این معنی که برای برخی از رشته های حساس مثل رشته های گروه مهندسی و پزشکی، روی سن متقاضی نیز حساسیت نشان میدهد.
زمانی که درخواست ویزای یک نفر مورد موافقت قرار نمیگیرد و ریجکت میشود، سفارت موظف است که دلیل ریجکتی را کتبا اعلام کند و به اطلاع متقاضی برساند. دلایل ریجکتی سفارت ها، لیستی مشخص دارند که اگر کسی ریجکت شود، دلیل ریجکتی اش در واقع یکی از گزینه های آن لیست است. در آن لیست، چیزی به اسم بالا بودن سن وجود ندارد. به همین خاطر، سفارت مجبور است یکی از دلایل دیگر را برای متقاضی مطرح کند. چرا که برگه ی ریجکتی یک برگه ی رسمی بوده و قابل پیگیری و شکایت به مراجع بین المللی است.
بسیار دیده شده که ایرانیانی که با سن بالا برای رشته های حساس اقدام کرده اند، با دلایلی مثل پایین بودن سطح زبان ریجکت شده اند. در حالی که اتفاقا سطح زبان قابل قبولی هم داشته اند. در این حالت، اعتراض شما برای اثبات توانایی زبان در واقع بی فایده است. چرا که ضعیف بودن زبان شما، بهانه ای بیش نیست. در نتیجه اعتراض طبیعتا فایده ای نخواهد داشت. پس بهتر است که از ابتدا هوشمندانه انتخاب رشته کنیم تا در نهایت به چنین مشکلاتی بر نخوریم.
اگر سن شما مناسب مقطع تحصیلی مورد نظرتان نیست و خیلی بالاتر است، بهتر است به سراغ رشته هایی بروید که از حساسیت کمتری برخوردار هستند. رقابت بر سر صندلی های دانشگاه در رشته های حساس به قدری سنگین است که ارزش انجام دادن چنین ریسکی را ندارد. پس طبیعتا مهمترین نکته این است که باید شدیدا از رویاپردازی بپرهیزیم. انتخاب ما باید متناسب با شرایطمان باشد.
تحصیل در ایتالیا چه مزایایی دارد؟
اگر بخواهیم صفر تا صد مهاجرت به ایتالیا از طریق تحصیلی را بررسی کنیم، قبل از هرچیز باید به نکات زیر توجه کنیم:
- تحصیل در دانشگاه های دولتی ایتالیا برای ایرانیان کاملا رایگان است. یعنی شهریه دانشگاه های ایتالیا برای ما ایرانیان نزدیک صفر است. فقط نیاز است که دانشجو سالانه فقط هزینه مالیات استانی و هزینه باطل کردن تمبر را بپردازد که تقریبا سالانه بین ۱۴۰ تا ۲۰۰ یورو میشود. شاید باور کردن این موضوع کمی سخت باشد ولی حقیقت دارد. تنها هزینه ی دانشگاه برای ما ایرانیان فقط همین ۱۴۰ تا ۲۰۰ یورو است.
- علاوه بر این، ایتالیا در دسته ی معدود کشورهایی قرار دارد که به دانشجویان غیر اروپایی خود، بورسیه تحصیلی هم میدهد. یعنی مبلغی را به صورت سالانه جهت صرف امورات زندگی دانشجو به وی میپردازد. این مبلغ بلاعوض بوده و نیازی به بازگرداندن ندارد. مبلغ بورسیه با توجه به وضعیت مالی سرپرست دانشجو متغیر است. یعنی بین سالانه ۳۳۳۰ یورو و ۷۶۵۰ یورو ممکن است تغییر کند. در مقاله ای جداگانه به صورت مفصل به موضوع بورسیه تحصیلی ایتالیا خواهیم پرداخت.
- مزیت بعدی تحصیل در ایتالیا، اسکان در خوابگاه های بسیار با کیفیت است. اگر دانشجو بخواهد علاوه بر مبلغ بورسیه تحصیلی، از خوابگاه های دولتی هم استفاده کند، بسته به کیفیت خوابگاهی که انتخاب میکند از مبلغ بورسیه اش کاسته میشود و خوابگاه به او تعلق میگیرد. البته چون تعداد خوابگاه ها محدود است، کسانی که وضعیت مالی بدتری دارند در اولویت خواهند بود. به عنوان مثال برای یک اتاق اختصاصی در خوابگاه های شهر رم، مبلغ ۲۵۰۰ یورو از کل مبلغ بورسیه سالانه کاسته میشود. اما برای یک اتاق دو نفره در خوابگاه های شهر رم، مبلغ ۲۰۰۰ یورو سالانه کاسته میشود. این در حالیست که اگر از خوابگاه های دولتی ایتالیا صرف نظر کنید و بخواهید یک اتاق آزاد در سطح شهر رم اجاره کنید، باید علاوه بر هزینه ی انرژی، حد اقل سالانه مبلغ ۴۸۰۰ یورو بابت اجاره خانه بپردازید. در صورتی که خوابگاه های دولتی، هزینه انرژی ندارند.
برای تحصیل در ایتالیا به چه مدرک زبانی نیاز داریم؟
یکی از مهم ترین نکات در صفر تا صد مهاجرت به ایتالیا، بحث مدرک زبان است. در دانشگاه های ایتالیا، هم رشته های به زبان انگلیسی وجود دارند و هم رشته های به زبان ایتالیایی. به هر زبانی که قرار باشد در ایتالیا تحصیل کنید، باید مدرک همان زبان را به دانشگاه مربوطه و سفارت ایتالیا نشان دهید. یعنی اگر رشته ی مورد نظر شما قرار است به زبان انگلیسی باشد، باید مدرک زبان انگلیسی را به دانشگاه و سفارت ایتالیا نشان دهید. اگر هم قرار است که به زبان ایتالیایی تحصیل کنید، باید مدرک زبان ایتالیایی داشته باشید.
حد اقل نمره قابل قبول در مدرک زبان چیست؟
برای تحصیل در ایتالیا، باید یکی از مدرک های زیر را داشته باشید:
مدرک زبان انگلیسی:
- آیلتس آکادمیک اوورال ۶ یا بیشتر (نباید نمره هیچ یک از مهارت ها کمتر از ۵.۵ باشد)
- تافل آی بی تی ۸۲ یا بیشتر
دقت داشته باشید که مدرک تافل هوم ادیشن قابل قبول سفارت نیست.
مدرک زبان ایتالیایی:
- چیلز B2
- چلی B2
مهاجرت به ایتالیا از طریق ازدواج
در ادامه ی صفر تا صد مهاجرت به ایتالیا، به راه دیگری میرسیم به اسم مهاجرت به ایتالیا از طریق ازدواج. این راه چندان هم راه ساده ای نیست. چرا که تنها از طریق ازدواج با یک فرد شهروند ایتالیا بدست می آید. تفاوتی ندارد که شخص مورد نظر، ایتالیایی باشد یا ایرانی یا هر ملیت دیگری. فقط مهم این است که از نظر قانونی، شهروند کشور ایتالیا باشد.
شما میتوانید با ازدواج با چنین شخصی فقط ظرف مدت ۲ سال، به اقامت دائم ایتالیا برسید. همچنین یک سال بعد از اقامت دائم، میتوانید درخواست شهروندی ایتالیا را بدهید. البته اگر از فرد مورد نظر، صاحب فرزند شوید یا اینکه یک کودک را رسما به فرزندی قبول کنید، تمام این مدت نصف میشود. یعنی میتوانید ظرف مدت یک سال و نیم، به شهروندی و پاسپورت ایتالیا برسید.
این مسیر، چندان هم ساده نیست. چرا که تمام این پروسه باید کاملا واقعی باشد. و دولت ایتالیا برای کسب اطمینان از واقعی بودن این ازدواج، در طول دو سال ابتدایی شما را دورادور تحت نظر خواهد داشت. اگر تمام دو سال ابتدایی را در کنار همسرتان زندگی کنید، میتوانید به اقامت ٰدائم برسید. اگر دولت تشخیص بدهد که این ازدواج صوری بوده و شما زیر یک سقف زندگی نمیکردید، باید اقامت دائم را فراموش کنید.
همچنین یکی دیگر از شرایط بسیار مهم ازدواج در ایتالیا، سن شماست. سن متقاضی باید حتما بالاتر از ۱۸ سال باشد.
و اما آخرین نکته ی مهم برای دریافت اقامت دائم ایتالیا، آماده کردن مدارک مورد نیاز است. همسر مقیم ایتالیا باید حتما مدارکی دال بر توانایی مالی برای میزبانی از همسر خود در کشور ایتالیا را ارائه دهد و همچنین حتما باید با سند خانه، یا با اجاره نامه، نشان دهد که مکانی را از قبل تهیه کرده که مناسب زندگی یک زوج باشد. علاوه بر آن، سند ازدواج، مدارک شناسایی طرفین و مدرک زبان B1 Cittadinanza برای همسر ایرانی از جمله مدارک مهمی هستند که باید از قبل تهیه کنید.
مهاجرت به ایتالیا از طریق پناهندگی
به طور کلی کشور ایتالیا یکی از محبوب ترین مقصد های ایرانیان برای مهاجرت است. اما مهاجرت به ایتالیا از طریق پناهندگی، یکی از پیچیده ترین و چالشی ترین راه های مهاجرت به ایتالیاست.
پناهندگی به چه معنی است؟
به درخواست اقامت در یک کشور دیگر به دلایل سیاسی، نژادی، مذهبی، و یا حتی عضویت در گروه های خاص اجتماعی که عقایدشان باعث رنجش آنها در کشور خودشان میشود، پناهندگی میگویند. قوانین پناهندگی کشور ایتالیا، مطابق قوانین کنوانسیون ژنو و اتحادیه اروپاست.
برای درخواست پناهندگی در ایتالیا چه باید کرد؟
برای درخواست پناهندگی در ایتالیا، پس از ورود به این کشور از هر طریقی، باید به اداره امور مهاجرت این کشور مراجعه کنیم و سپس درخواست خود را رسما اعلام کنیم. سپس یک قرار مصاحبه برای ما در نظر گرفته میشود. در این مصاحبه باید دلایل درخواست پناهندگی خود را شرح بدهیم. سپس توضیحات ما توسط مسئولان مربوطه بررسی میشود. این توضیحات، بسیار مهم هستند و نقش کلیدی در موفقیت ما در کسب پناهندگی ایتالیا دارند. پس باید توجه کنیم که حتما مستندات قوی و توضیحات دقیقی ارائه کنیم.
پناهندگان در کشور ایتالیا از چه حقوقی برخوردارند؟
آنها اجازه ی اقامت موقت دارند و میتوانند از خدمات عمومی مثل مسکن، خدمات پزشکی و مواد غذایی بهره مند باشند. اگر فرد پناهنده، فرزندش هم همراهش باشد، میتواند فرزند خود را به مدارس و مراکز آموزشی بفرستد. چیزی که شانس دریافت پناهندگی ایتالیا را کاهش میدهد، رقابت بر سر بهره مندی از این امکانات و کمبود شرایط رفاهی لازم برای پناهندگان است.
برای پناهندگی در ایتالیا به چه نکاتی توجه کنیم؟
- بررسی پرونده متقاضیان پناهندگی در ایتالیا، بسیار زمان بر و طولانی است. در حدی که ممکن است برای چندین ماه یا حتی چندین سال به طول بینجامد و ما مجبور باشیم در کمپ پناهندگان به مدت زیادی ماندگار بشویم. پس باید به حد کافی صبور باشیم. چرا که خیلی افراد در این مرحله خسته میشوند و درخواست خود را نیمه کاره رها کرده و ایتالیا را ترک میکنند.
- برای افزایش شانس موفقیت در دریافت پناهندگی کشور ایتالیا، حتما سعی کنید از یک وکیل مهاجرت با تجربه و حرفه ای مشورت بگیرید تا بتوانید بهترین مستندات را در مصاحبه تان ارائه دهید. اما در این بین مراقب افراد سودجو نیز باشید. چرا که خیلی افراد، ادعا میکنند که میتوانند در ازای دریافت مبلغی شما را راهنمایی کنند، اما در نهایت شرایط را برای شما سخت تر میکنند.
- اگر تصمیم ندارید از یک وکیل مهاجرت با تجربه استفاده کنید، سعی کنید خودتان قوانین مهاجرت و پناهندگی در ایتالیا را مطالعه کنید و اطمینان حاصل کنید که این اطلاعات بروز باشند. چرا که ممکن است قوانین هر سال تغییر کنند.
- همیشه یک پلن B برای خودتان داشته باشید. یعنی خود را برای بدترین شرایط آماده کنید و از قبل برنامه ریزی کنید که اگر با درخواستتان موافقت نشد، چه مسیری را در پیش خواهید گرفت.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.